Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Is meditatie iets voor mij??

Geplaatst door Frances van Dinther op 16 maart 2015.OntspanningMeditatie

 

Veel mensen die de training Uit je hoofd, in je lijf hebben gevolgd, mailen mij en de coaches en geven hen aan dat ze door gaan op de ingeslagen weg van ‘tijd en ruimte’ voor jezelf maken. Ze kopen boeken over aanverwante onderwerpen, doen met regelmaat een meditatie of ontspanningsoefeningen of kiezen op een andere wijze voor bewustwording en groei.

Als het jou ook aanspreekt om tijd voor jezelf vrij te maken en jezelf te gaan (her)ontdekken dan kun je ervoor kiezen om te gaan mediteren.

 

Het doel van meditatie is niet, zoals velen denken, om vrij te zijn van gedachten. Het doel is juist om deze op te merken en ze te zien zoals ze zich voordoen. Je gedachten, zijn gewoon gedachten, niets meer en niets minder. Het gaat echter problemen geven als je jezelf vastklampt en verbindt met die gedachten; dan ontstaan er automatisch emoties die steeds sterker worden, die gaan belemmeren en op den duur weer allerlei lichamelijke klachten gaan veroorzaken.

 

Meditatie is dus in feite niets meer dan je aandacht afhalen van waar je mee ‘bezig’ bent (zowel fysiek als in je hoofd) en deze aandacht juist verplaatsen naar binnen en jeZELF te gaan ervaren. Meditatie heeft daarmee twee belangrijke opbrengsten: het brengt kalmte en het brengt (op termijn) inzicht in jezelf.

 

Praktisch

Als je gaat mediteren, zul je merken dat het (zeker in het begin) heel lastig is om dit consequent vol te houden en tijd hiervoor vrij te maken. Dat komt omdat het eigenlijk voelt als een nutteloze bezigheid. Je bent aan het niets doen! En dat terwijl er nog zoveel te doen is! En zo zijn er nog heel veel andere redenen om het niet te gaan doen. Maar denk dan eens aan hoe je leven er nu uitziet. Volle dagen, altijd maar bezig zijn, geen tijd voor ontspanning. Is dat wat je werkelijk wilt blijven doen?

De opbrengst van meditatie is echter heel groot en kan alles in je leven veranderen en lichter maken, maar je zult er iets voor moeten doen en in het begin vooral dingen voor moeten laten.

 

Echter, het internet kan hierbij de helpende hand bieden, zodat het ook jou gaat lukken om jezelf met regelmaat te ontspannen. Via de website van LOoMM, kun je wekelijks meedoen met live ontspanningsoefeningen en meditaties via je computer, tablet of telefoon. Alles wordt opgenomen, dus als je een keer niet kunt, dan hoef je niets te missen. Klik hier om gratis een opname van LOoMM te bekijken en zorg dat je actief aan ontspanning kunt werken!


Meer artikelen