Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Artikelen over Ontspanning

Is meditatie iets voor mij??Geplaatst door Frances van Dinther op 16 maart 2015.

 

Veel mensen die de training Uit je hoofd, in je lijf hebben gevolgd, mailen mij en de coaches en geven hen aan dat ze door gaan op de ingeslagen weg van ‘tijd en ruimte’ voor jezelf maken. Ze kopen boeken over aanverwante onderwerpen, doen met regelmaat een meditatie of ontspanningsoefeningen of kiezen op een andere wijze voor bewustwording en groei.

Als het jou ook aanspreekt om tijd voor jezelf vrij te maken en jezelf te gaan (her)ontdekken dan kun je ervoor kiezen om te gaan mediteren.

 

Het doel van meditatie is niet, zoals velen denken, om vrij te zijn van gedachten. Het doel is juist om deze op te merken en ze te zien zoals ze zich voordoen. Je gedachten, zijn gewoon gedachten, niets meer en niets minder. Het gaat echter problemen geven als je jezelf vastklampt en verbindt met die gedachten; dan ontstaan er automatisch emoties die steeds sterker worden, die gaan belemmeren en op den duur weer allerlei lichamelijke klachten gaan veroorzaken.

 

Meditatie is dus in feite niets meer dan je aandacht afhalen van waar je mee ‘bezig’ bent (zowel fysiek als in je hoofd) en deze aandacht juist verplaatsen naar binnen en jeZELF te gaan ervaren. Meditatie heeft daarmee twee belangrijke opbrengsten: het brengt kalmte en het brengt (op termijn) inzicht in jezelf.

 

Praktisch

Als je gaat mediteren, zul je merken dat het (zeker in het begin) heel lastig is om dit consequent vol te houden en tijd hiervoor vrij te maken. Dat komt omdat het eigenlijk voelt als een nutteloze bezigheid. Je bent aan het niets doen! En dat terwijl er nog zoveel te doen is! En zo zijn er nog heel veel andere redenen om het niet te gaan doen. Maar denk dan eens aan hoe je leven er nu uitziet. Volle dagen, altijd maar bezig zijn, geen tijd voor ontspanning. Is dat wat je werkelijk wilt blijven doen?

De opbrengst van meditatie is echter heel groot en kan alles in je leven veranderen en lichter maken, maar je zult er iets voor moeten doen en in het begin vooral dingen voor moeten laten.

 

Echter, het internet kan hierbij de helpende hand bieden, zodat het ook jou gaat lukken om jezelf met regelmaat te ontspannen. Via de website van LOoMM, kun je wekelijks meedoen met live ontspanningsoefeningen en meditaties via je computer, tablet of telefoon. Alles wordt opgenomen, dus als je een keer niet kunt, dan hoef je niets te missen. Klik hier om gratis een opname van LOoMM te bekijken en zorg dat je actief aan ontspanning kunt werken!

Als je meer onstpannen bent, kan er inzicht ontstaanGeplaatst door Frances van Dinther op 11 november 2014.

Een groot gedeelte van de dag ben je bezig met dingen doen. Je lichaam is altijd in beweging en je bent voortdurend aan het plannen, organiseren, oplossen en regelen. Als de ene klus is geklaard, ben je in gedachten alweer bezig met de volgende. En heel lang gaat dit eigenlijk best goed en voel je voldoening aan het einde van de dag. Maar er komt een moment waarop je merkt dat het niet zo soepel meer gaat, dat je het lastig vindt om je te focussen, dat je moe wordt, dat je kribbig bent etc.
Onvrede, vermoeidheid of lichamelijk ongemak, zullen je dwingen om gas terug te nemen, hoe lastig je dit ook vindt, je kunt niet anders.

 

Wil je werkelijk uit deze cirkel stappen dan is er meer nodig dan alleen gas terugnemen. Ontspanning op dagelijkse basis is hard nodig om ruimte te maken voor jezelf. En ruimte voor jezelf krijg je door ‘even niets’ te doen en je bewust te worden hoe jij je voelt en wat je nodig hebt.

Gedurende de dag heb je voldoende gelegenheid om jezelf weer even in balans te brengen en de kalmte te ervaren. Maar zie je die momenten ook en benut je deze? Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt, is bewustwording! En juist dát blijft lastig, want als het gedurende de dag heel druk is, vliegt deze voorbij en ervaar je spanning of stijfheid in je lichaam, voordat je het goed en wel beseft.

 

Het kan helpen om er een gewoonte van te maken om tenminste een keer ’s ochtends en een keer ’s middags jezelf uit je hoofd te halen en jezelf figuurlijk even te ‘thermometeren’: hoe hangt de vlag er op dit moment bij? Wat tref je aan? Kun je misschien even kort een ademhalingsoefening doen om jezelf te resetten?


Meer artikelen