Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Het vinden van balans in een digitale wereld: Omgaan met technologische stress

Geplaatst door Frances van Dinther op 14 juni 2023.

In onze moderne samenleving zijn we voortdurend omringd door digitale technologieën. Hoewel deze technologische vooruitgang veel voordelen heeft gebracht, heeft het ook een schaduwzijde: technologische stress. In dit artikel verkennen we de impact van digitale technologie op ons stressniveau maar we geven je ook inzichten en tips om je balans weer te herstellen.

 

De constante stroom van informatie
De digitale wereld biedt een overweldigende hoeveelheid informatie die constant op ons afkomt. We worden voortdurend blootgesteld aan e-mails, nieuwsberichten, sociale media-updates en meldingen. Deze constante informatiestroom kan leiden tot gevoelens van overweldiging, angst en verminderde concentratievermogen. Om technologische stress te verminderen, is het belangrijk om bewust te zijn van de informatiestroom die je ontvangt. Stel grenzen en beperk je blootstelling aan informatie. Hoewel het een inkopper lijkt, kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: plan regelmatig digitale detoxmomenten in, waarin je jezelf losmaakt van digitale apparaten en je de ruimte creëert voor rust en ontspanning.

 

Sociale media en vergelijking
Sociale media zorgen voor uren vermaak en geven ons onbewust de gelegenheid om onszelf te vergelijken met anderen in hun wereld. Zonder dat we het ons bewust zijn, worden we blootgesteld aan zorgvuldig geregisseerde scènes, waarbij voornamelijk de hoogtepunten en successen worden getoond. Dit kan sluipenderwijs leiden tot gevoelens van ontevredenheid, minderwaardigheid en stress. Wees je bewust van de impact van sociale media op je eigenwaarde en herinner jezelf eraan dat sociale media slechts een gedeelte van het volledige plaatje laten zien. Ook hier geldt weer: beperk je tijd op sociale media en focus je in plaats daarvan op je eigen persoonlijke groei en welzijn.

 

Digitale werkgerelateerde stress
De digitale wereld heeft de grenzen tussen werk en privé doen vervagen. We zijn altijd en overal bereikbaar en de verwachtingen van directe reacties zijn hoog. Dit constante gevoel van beschikbaarheid kan leiden tot werkgerelateerde stress, uitputting en het gevoel nooit echt los te kunnen komen van het werk. Om deze werkstress te verminderen, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Maak afspraken met jezelf en je collega's over tijden waarop je niet bereikbaar bent en respecteer je eigen grenzen en die van anderen. Creëer een gezonde werk-privébalans door tijd te maken voor ontspanning, hobby's en quality time met dierbaren.

 

Ontsnappen aan digitale overstimulatie 
Langdurig schermgebruik kan leiden tot slaapstoornissen, verminderde concentratie en overprikkeling. Het constante bombardement van beeldschermen kan onze mentale en fysieke gezondheid negatief beïnvloeden. Om deze technologische stress te verminderen, is het belangrijk om bewust te zijn van onze schermtijd en de impact die dit heeft op de prikkeling van onze hersenen. Je hersenen zullen blij zijn met schermvrije avonden of weekenden, waarin je jezelf toestaat omje  los te koppelen van digitale apparaten. Zoek alternatieve activiteiten die juist de mentale balans herstellen, zoals wandelen in de natuur, meditatie, lezen of een creatieve hobby.

 

Tot slot nog enkele tips om aan digitale overstimulatie te ontsnappen

  1. Wees je bewust van jouw digitale gewoonten en breng regelmaat aan in je digitale activiteiten. Er zijn zelfs apps die bijhouden hoeveel tijd je doorbrengt op welke app.
  2. Stel sowieso grenzen en beperk je blootstelling aan informatie. Neem regelmatig digitale detoxmomenten en bepaal zelf wanneer en hoe je informatie consumeert.
  3. Focus op persoonlijke interacties. Besteed tijd aan persoonlijke gesprekken en verbinding in plaats van oppervlakkige online relaties.
  4. Creëer een digitale omgeving die bevorderlijk is voor ontspanning en productiviteit. Beperk meldingen, organiseer je digitale bestanden en creëer een rustige werkplek.
  5. Zorg voor een gezonde werk-privébalans door duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Maak tijd vrij voor ontspanning, hobby's en tijd met dierbaren.

 

Conclusie
Technologische stress is een uitdaging waar velen van ons mee te maken hebben in de moderne wereld. We merken dat veel van ons deelnemers die zich melden, last hebben van digitale onrust. Door je alleen al bewust te zijn van de impact die de digitale technologie heeft op ons welzijn, kun je doelgericht actie te ondernemen. Met kleine stapjes werk je al toe naar een gezondere balans. Merk je zelf dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken of heb je een vraag, schroom niet en benader een van de coaches op deze webiste of meld jezelf via het contactformulier. We helpen iedereen graag!


Meer artikelen