Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Artikelen over burnout

Hoe we een burnout kunnen voorkomenGeplaatst door Frances van Dinther op 15 juni 2018.

Wij als coaches van dit platform ontvangen dagelijks onze klanten en we vernemen van hen de problemen waar iedereen steeds weer mee worstelt. Zo langzamerhand kunnen wij niet anders dan concluderen dat we met zijn allen stelselmatig teveel in ons hoofd zitten, we zijn breinwerkers geworden.


En deze maatschappij vraagt er tenslotte om: velen van ons doen werk waar we ons brein voor moeten gebruiken. Het aantal mensen in de huidige maatschappij die voornamelijk zijn handen gebruikt in zijn werk, neemt elk jaar af. Nederland wordt meer en meer een kenniseconomie, hetgeen betekent dat onze economie voornamelijk vaart op onze kennis en innovatie.

 

En terwijl zovelen van ons iedere dag weer afhankelijk zijn van onze hersenen en er een groot deel van de dag een beroep op doen, weten we eigenlijk niet goed waar onze grens ligt en hoe we onze hersenen gezond kunnen houden. Wat ik als coach in mijn praktijk zie is dat mensen hun brein teveel en onnodig uitputten. We zijn simpel gezegd niet efficiënt bezig, niet gericht op 100% met één taak, want het liefst verdelen we onze aandacht over meerdere gebieden tegelijkertijd en gaan we daarmee door tot in de kleine uurtjes. We denken dat we efficient bezig zijn door te multitasken, maar het tegendeel is waar. Kijk voor de grap eens naar dit filmpje, klik op de link.

 

Bovendien zorgt het dag en nacht verbonden zijn met de elektronische wereld er ook voor dat we nooit meer even ‘uit’ staan. Inmiddels durf ik wel te stellen dat we met ons brein continu in 5eof 6eversnelling zit, zonder ook maar een moment het gas los te laten. Dat is ook en van de redenen dat steeds meer jongeren met een burnout geconfronteerd worden.

De conclusie van dit stukje tot zover, is wat ons betreft tweeledig: 
1. ons brein is niet goed in staat om twee dingen tegelijk te doen
2. Ons brein heeft het nodig om even ‘uit’ te staan, niet alleen tijdens de slaap

Maar hoe kunnen we deze twee gevaren pareren, in een maatschappij en in een tijdgeest waarin we 24/7 paraat moeten zijn, waarin we altijd moeten presteren en waarin we altijd direct moeten reageren op van alles en nog wat?

 

Je kunt beide problemen tackelen met één simpele oplossing: verdeel je tijd in blokken en probeer je daar zoveel als mogelijk aan te houden. Dat betekent dat je moet gaan plannen en soms creatief moet zijn met oplossingen. Er is een tijdsblok voor alles: voor internet, voor email, voor vergaderen, voor sporten, voor koken, voor spelen met je kinderen, voor televisie kijken. Doe deze blokken met 100% aandacht en doe geen twee dingen door elkaar. Je maakt eenvoudig weg tijd voor een onderwerp en je laat je niet afleiden. Ook voor het echte ‘denken’ maak je tijd en deze laat je niet verstoren door een telefoontje of een email. 
Je zult zien wat voor een prachtige en creatieve oplossingen er dan boven komen drijven. En het opdelen van je beschikbare tijd in blokken betekent dat er ook tijd is voor een avondritueel en voor slapen, je brein kan weer tot rust komen en energie opdoen voordat het weer tijd is om ‘aan’ gezet te worden.

 

Je begrijpt vast: het plannen is niet zo moeilijk en is voor ons allemaal wel te doen. Maar om hier in de praktijk ook echt een succes van te maken hebben we meer nodig, namelijk: wilskracht, assertiviteit en discipline om je hieraan te houden. Excuses zijn er uiteraard in overvloed. Heel vaak hoor ik: “Dat klinkt wel leuk, maar dat kan echt niet in mijn werk, ik moet gewoon altijd beschikbaar zijn”.  Oh ja? Is dat écht zo of houd je jezelf voor de gek, omdat je gewoon verslaafd bent?

 

Wij willen je vanaf dit platform uitdagen, stimuleren en misschien wel confronteren door hierover na te denken en voor jezelf te bepalen hoe goed jij voor je eigen brein zorgt. Ga je de uitdaging aan? Neem jij je denkend brein in bescherming of laat je de maatschappij en de ICT de baas spelen? Op ons interne forum wordt een prachtig filmpje gedeeld over de beschikbare tijd die we hebben. Voor iedereen die geen training bij ons volgt, klik hier.

 

 


Meer artikelen