Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Artikelen over Bewustzijn

Wat je lichaam je vertelt.. Geplaatst door Frances van Dinther op 4 september 2015.

 

Iedereen is op zoek naar antwoorden op belangrijke levensvragen. Wie ben ik? Waar word ik nou echt blij van? Wat zijn mijn valkuilen? Waar wil ik naar toe in mijn leven? Bij deze vragen wordt er vaak, en deels terecht, gedacht dat de antwoorden te vinden zijn in ons brein. Dat is immers onze fabriek waar zinnige en logische redeneringen vandaan komen.

 

Ik wil je in dit artikel uitnodigen om verder te kijken dan de output van je brein. Want je bent veel meer dan alleen je denken. De rest van je lichaam kan je ook genoeg signalen geven die je vertellen of je op het goede spoor zit of dat je juist moet stoppen met bepaald gedrag of bepaalde keuzes. Luisteren naar wat je lichaam zegt, kan je veel opleveren.. aan inzichten en misschien ook wel aan tijd.

 

Luisteren naar je lichaam is niet nieuw. Al reeds 2500 jaar geleden was het in het oosten van deze wereld, gebruikelijk om naar het lichaam te kijken als een fysieke manifestatie van de ziel. De oudst bekende geneeskundige teksten uit China stammen uit de periode tussen de 14e en de 11e eeuw voor Christus ten tijde van de Shang dynastie. De oosterse diagnostiek is de kunst van ‘het zien onder de oppervlakte’ en ‘het waarnemen van het dieperliggende’, ofwel de innerlijke waarheid. Het lichaam vertelt je derhalve niet alleen iets over je gezondheid, maar ook over je welbevinden in het algemeen en niet te vergeten het gedrag dat je laat zien. Kijk eens naar iemands gezicht: hoe is de mond gaan staan, wat spreekt er uit de ogen?

 

Wanneer wij leren te luisteren naar ons lichaam, dus écht luisteren en de ogen en oren ‘naar binnen richten’, de tijd hiervoor nemen en opmerken wat er speelt, dan verkrijg je informatie die je verder kan helpen op je levenspad. Ik geef een simpel voorbeeld: vorig jaar ontving ik een cliënt in mijn praktijk, een dame van midden veertig die slecht in haar energie zat. Ze was inmiddels uitgevallen en zat thuis. Ze vroeg mij om haar te helpen haar energie weer terug  te krijgen en uit te vinden wat haar nu al die jaren tegenwerkte. We stelden diverse lichamelijke  klachten vast, maar een opvallende klacht was de enorme jeuk aan haar armen, waar geen enkel medicijn tegen hielp. Gaandeweg het traject verminderde de jeuk en na ongeveer een half jaar was het geheel verdwenen. Mijn cliënt leerde oa. door het Uit je hoofd-programma dat de jeuk haar al die tijd wel degelijk iets te vertellen had. Het ontstond uitsluitend wanneer ze in de uren vóór de jeuk, zichzelf en haar behoeften onderdrukt had, wanneer ze gevoelens van boosheid, frustratie of teleurstelling negeerde. De jeuk was een directe uiting van onderdrukte gevoelens die het lichaam als uitweg kozen.

Het was eigenlijk prachtig om te zien dat haar lichaam direct reageerde als ze in de periode daarvoor onachtzaam was geweest. Van een hekel aan de jeuk, zag ze het na verloop van tijd als een waardevol kompas: waar ben ik vergeten in te grijpen? Wat kan anders?

 

Het lichaam zou je in dit opzicht wellicht kunnen zien als een soort afvalbak waar gevoelens terecht komen als ze geen andere uitweg kunnen vinden. Het wordt iets poëtischer geïllustreerd in een prachtige uitspraak, waarvan ik de bedenker niet meer kan achterhalen: “emoties die geen uitweg vinden in verdriet, laten alle andere organen wenen.”

 

Leren luisteren naar je lichaam vraagt echter een geoefend oor, het is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt leren, het vraagt volharding en het vraagt openheid om zonder oordeel te kunnen kijken naar ‘wat zich voordoet’.

 

 

Aanpak van stress: rust - afstand-waarnemenGeplaatst door Frances van Dinther op 13 september 2014.

Uit onderzoek blijkt dat lichaam en geest veel meer verbonden zijn dan we dachten. Spanning heeft dus direct zijn invloed op je lijf, ook al is het niet altijd direct voelbaar, er gebeurt wel degelijk iets. Hoe kun je dit dan doorbreken als de stressfactoren in je omgeving zelf lastig aan te pakken zijn?

 

Op basis van de ervaring die ik de afgelopen tien jaar met vele klanten heb mogen opbouwen, blijkt dat twee dingen heel belangrijk zijn: enerzijds het ombuigen van de spanning naar ontspanning, anderzijds het verkrijgen van inzicht in de veroorzakers van spanning.

Het lichaam en de signalen die het afgeeft kunnen daarbij als eerste indicator worden gebruikt. Het is helaas niet zo dat een typisch lichamelijke klacht altijd een zelfde psychisch verband heeft. Iedereen kent namelijk zijn eigen specifieke spanningsophopingen in het lichaam. Waar voor de een prestatiegerelateerde stress tot nek- of schouderklachten leidt, kan het voor de ander juist op de gewrichten slaan.

Je lichaam is dus een perfecte ontvanger om stress te vertalen, alleen wij zijn zo gewend om op te gaan in onze gedachten, dat ons lichaam vaak het onderspit moet delven en we klachten pas in een laat stadium herkennen. 

 

Dus als je iets wilt veranderen, begint dat altijd met het gaan opmerken. Zónder je eerst gewaar te zijn waar je spanning ervaart en hoe dit veroorzaakt zou kunnen zijn, is een ontsapnningsoefening slechts een lapmiddel en blijven je klachten bestaan. Dus als je de stress die ervaart wilt gaan doorbreken, zul je je bewust moeten worden hoe jij reageert. En juist daar ontbreekt het vaak aan zie ik bij mijn klanten! 

 

Als de druk groot is, als je middenin de chaos zit of als je het gevoel hebt geleefd te worden, dan is het nauwelijks mogelijk om naar jezelf te kijken en inzicht te verkrijgen. Rust is het allereerste begin van waaruit iets anders kan gaan groeien: waarneming, observatie en inzicht. Pas wanneer je rust hebt, ontstaat er afstand en alleen met afstand kun je waarnemen. Rust ---> Afstand ---> Waarnemen

 


Meer artikelen