Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Stress en slaap: een delicate balans

Geplaatst door Frances van Dinther op 9 november 2023.stress slaap balans piekeren
 

Stress en slaap, het zijn als twee danspartners op het podium van ons leven en kunnen soms een chaotische choreografie aannemen. Wist je dat dit jaar het meest is gezocht op het woord 'stress' in combinatie met 'slaapproblemen'? Op zich is dat niet zo vreemd want het is een feit dat de afgelopen jaren stress sluipenderwijs ons leven binnendringt en vooral als gevolg van het venijnige spel van overmatig denken en piekeren. Deze mentale sluipschutter kan een serieuze tol eisen van zowel ons geestelijk welzijn als onze nachtrust.

 

Stress begint vaak als een subtiele indringer, vermomd als deadlines, verwachtingen en zorgen over de toekomst. En voordat je het goed en wel beseft, ben je gevangen in het web van overmatig denken. Het constante malen van gedachten, het herkauwen van situaties en het spinnen van toekomstscenario's vormen samen een doolhof dat moeilijk te doorbreken is. Als je überhaupt al het besef hebt dat dit gaande is bij jou.

 

 

Piekeren als Middernachtelijk Spook

Wanneer de zon ondergaat en de wereld tot rust komt, blijft ons brein vaak in overdrive. Hoe kan het ook anders wanneer je brein gedurende de dag op de toppen van zijn kunnen moet functioneren. Ga maar eens na; je staat de hele dag 'aan' en je denkt wel 120.000 gedachten op een dag! En als je naar bed gaat, stopt dit niet zo makkelijk. Piekeren wordt bij velen een middernachtelijke spook dat ronddwaalt in de gangen van onze gedachten. Wat als? Waarom? Hoe zal ik omgaan met? Deze vragen jagen de rust weg en laten slechts een schim van ontspanning achter.Het Lichaam als Slachtoffer

En al deze ronddwalende gedachten eisen hun tol van jou en van je lichaam. Het voortdurende piekeren activeert de beruchte fight or flight-respons, waarbij adrenaline en cortisol in de overdrive gaan. Wat gebeurt er eigenlijk met je lijf wanneer je constant piekergedachten in je hoofd hebt..

Verhoogde Hartslag: Adrenaline jaagt je hartslag omhoog, wat op de lange termijn kan leiden tot hart- en vaatproblemen.
- Spierspanning: Voortdurende stress kan resulteren in chronische spierspanning, wat kan leiden tot pijn en ongemak.

- Onderdrukt Immuunsysteem: Langdurige stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

- Verstoorde Spijsvertering: Stress kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals maagklachten en prikkelbare darmsyndroom.

 

 

De Weg naar Een Vredige Nacht

De relatie tussen overmatig denken, stress en slaap is innig met elkaar verweven. Door het herkennen van de signalen van overmatig piekeren en actief stappen te ondernemen om deze mentale gewoonte te doorbreken, leg je de basis voor een meer vredige nachtrust. Maar deze basis leg je alleen maar gedurende de dag. Overdag kun je het brein afremmen en je lichaam meer rust geven. Eigenlijk is dat simpelweg de verschuiving die moet plaatsvinden, wil je weer van een welverdiende nachtrust kunnen genieten.

 


En een slaappilletje dan?

Een enkele keer een slaappil nemen kan een uitkomst bieden, maar het is slechts een pleister op een wond die niet over gaat, tenzij je overdag dingen gaat wijzigen in je leven. En de middelen om het ‘web van overmatig denken’ te doorbreken zijn niet zo ingewikkeld als het lijkt. Om een paar voorbeelden te noemen: door mindful te zijn, limieten te stellen, je eigen coach aan te zetten en door je lichaam te koesteren met ontspanningsoefeningen, kun je de delicate balans tussen stress en slaap herstellen.

 

Wat het echter voor de meeste mensen wél ingewikkeld maakt, is het feit dat je enig doorzettingsvermogen en een route nodig hebt om de balans zelf te herstellen. Wij hebben deze route al helemaal voor je uitgestippeld, bovendien staan er zo'n 40 coaches voor je klaar om je hierbij te helpen. Het piekeren terugbrengen en de slaap weer toelaten is iets waar we met alle collega's van ons platform dagelijks aan werken bij vele mensen.

 

De nacht is weer van jou

Laat de nacht niet langer het podium zijn van jouw piekerende brein. Geef je geest de rust die het verdient en laat ook je lichaam herstellen door een diepe weldadige slaap. Het is tijd om jouw nachtelijke podium te veranderen van een chaotische dansvloer naar een serene oase van rust. Kijk eens op onze website wat je eraan kunt doen of doe de gratis mini-training Aanpak van stress. Je krijgt daar diverse oefeningen gratis bij.  Wij wensen iedereen sweet dreams!

 

 
Meer artikelen