Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Onze route naar duurzame gedragsverandering

Geplaatst door Frances van Dinther op 19 oktober 2022.

Iedereen doet in zijn of haar leven wel eens een poging om een iets van gedrag te veranderen, denk aan de goede voornemens bijvoorbeeld. Je neemt je voor om de alcohol te laten staan, op tijd naar bed te gaan, meer te bewegen of juist minder hard te werken. En helaas is het algemeen bekend dat een ruime meerderheid (wel 80%!) van deze pogingen al binnen enkele weken strandt. 


Wij hebben dagelijks te maken met mensen die iets willen veranderen: ze willen af van de stress, ze willen het rustiger aan doen, ze willen zichzelf waarderen en vooral niet meer hollen. Hoe pakken wij dit aan? Een leven zonder stress komt namelijk niet uit de lucht vallen.

 

Alle coaches van de training Aanpak van stress, weten dat een leven zonder stress 100% te maken heeft met gedragsverandering. Het oude gedrag -wat je soms wel tientallen jaren doet- moet plaatsmaken voor nieuw gedrag wat prettiger of gezonder voor je is. En ook al is het nieuwe gedrag beter, gezonder en voelt het direct prettiger in je lijf.. dan nog moet je strijden om dit zo te blijven doen en hier tijd voor te maken. Klinkt best gek nietwaar?

 

Een mens is een gewoontedier en ons gedrag is dat des te meer. Toch zijn wij succesvol met onze trainingen en laten honderden mensen per jaar nieuw, gezond en duurzaam gedrag zien. Wat zijn onze uitgangspunten als het gaat om échte, blijvende gedragsverandering?

 

  1. 1.  De tijd is je vriend      
    Er zijn deelnemers die zó graag hun stress willen aanpakken, dat ze het liefst door het programma heen racen. Dat heeft geen enkele zin! Verandering -en zeker wanneer je duurzame verandering nastreeft- is iets wat moet inslijten. Ons programma gaat ervan uit dat een duurzame verandering tijd vergt en je bent minimaal twee tot drie maanden bezig alvorens je iets van een gewoonte gaat ontwikkelen. Alles wat goed is, komt tenslotte langzaam.

 

2. Je belemmeringen zijn het startpunt      
De route naar verandering, heeft altijd een beginpunt en een eindpunt. Weet je niet wat je uitgangspunt is, dan ben je wat ons betreft niet begonnen. Wij starten daarom altijd met een uitgebreide lijst van belemmeringen en daarmee gepaard gaande klachten. Deze belemmeringen en klachten neem je uitgebreid met je coach door en vormen de start van jouw traject. Het markeren van een duidelijk beginpunt, zorgt voor draagkracht en motivatie. 

3. Jouw einddoel zet je aan de horizon 
Nadat je de start hebt gemarkeerd, zal er vervolgens een eindpunt bepaald moeten worden. Zonder richting is het lastig navigeren. Dus waar wil je naartoe? Wat is belangrijk voor jou, waar droom je van? Als je geen richting hebt, weet je ook niet of je goed bezig bent. 

Het in kaart brengen van een concreet einddoel zorgt voor nóg meer motivatie om te starten en vol te houden. Beschrijf het doel alsof het een feit is en formuleer in positieve bewoording. Bijvoorbeeld: “Ik leef in het hier en nu en luister naar mijn lichaam”.

 

4. Motivatie is als benzine, het raakt een keer op 
Motivatie is wat ons betreft dé drijvende kracht achter verandering. Weten wat je belemmert èn het einddoel benoemen, levert de nodige motivatie op, zeker in het begin. 

Maar helaas, de rol van motivatie is minder groot dan veel mensen denken. Motivatie helpt in het begin goed, maar gaandeweg bemerk je dat het werken aan nieuw gedrag energie kost, vaak meer energie dan je kunt of wilt opbrengen. En dan vallen mensen vaak terug in hun oude patroon. 

Natuurlijk weten wij dát dit gaat gebeuren, het is alleen een kwestie van wannéér. Vandaar dat de coach altijd aanwezig is om de coachee te helpen. Bovendien maken we gebruik van apps die vanaf de start helpen om de nieuwe gewoonte te laten inslijten, door op gezette tijden reminders te geven. Je doet het traject dus niet alleen.

 

5. Het einddoel bereik je pas na 6 haltes
Het doel staat weliswaar aan de horizon, maar de weg ernaar toe kan een lastige zijn. Iedere weg bestaat uit kleine haltes op weg naar het einddoel. Erg fijn voor jou als coachee is dat wij al die tussenliggende haltes al voor je hebben ontworpen. In totaal hebben we 6 haltes ontworpen en iedere halte bevat diverse activiteiten. Hoe lang je op een halte blijft staan, bepaal je samen met je coach. Het gaat tenslotte om jouw eindresultaat.

Dat onze haltes goed in elkaar zitten en effectief zijn, laten een kleine duizend mensen zien die jou zijn voor gegaan! 

 

6. Onderweg word je de coach van jezelf 
Eenmaal onderweg wil je natuurlijk weten hoe het gaat en waar je precies bent op de route. En soms komt het voor dat je wat vertraagt of dat je (onbewust) een verkeerde afslag neemt. Dat blijkt in de praktijk helemaal geen probleem te zijn, zeker niet als je coach je hierbij helpt. Goed om te weten, álle opdrachten in ons traject zijn zodanig ontwikkeld dat je voor jezelf per dag inzichtelijk maakt wat er gebeurt. Hiermee creëer je bewustwording en dit gaat je helpen om steeds meer je eigen coach te gaan worden.

 

Onze opdrachten laten zien wat het effect is van jouw gedrag op je eigen welbevinden. De eindvragen aan het einde van iedere module leggen het verband met je eigen persoonlijke doelstellingen. Aan het einde ben je er klaar voor om je eigen Plan van aanpak te maken waarmee je toekomst-bestendig bent.

 

Meetbaar effect

De programma’s van het platform Uit je hoofd, in je lijf worden in uiteenlopende situaties en coachvragen toegepast, Bij aanvang van het programma vindt er altijd een nulmeting plaats van de huidige situatie. Aan het eind van ieder programma worden behaalde resultaten geïnventariseerd. 

 

Effectmeting, leert dat het traject daadwerkelijk duurzaam bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van een persoon. Het ‘stap-voor-stap’-karakter van het programma, maakt dat iedereen de tijd krijgt om de materie te begrijpen, te ervaren én toe te passen, waardoor het, mits er blijvende aandacht voor is, ook duurzaam deel kan gaan uitmaken van het nieuwe gedrag. 
    

Meer informatie? Benader een van de coaches op www.uitjehoofd-injelijf.nl

  


Meer artikelen