Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Iedereen zou naar de sportschool voor de mind moeten gaan

Geplaatst door Frances van Dinther op 13 januari 2021.#mentalevitaliteit

  

Iedereen zou naar de sportschool voor de mind moeten gaan


Je lekker voelen is alleen bereikbaar als je dagelijks werkt aan je mentale conditie!

 

 

'Uit cijfers van TNO blijkt dat in Nederland 1,3 miljoen mensen in 2019 last hadden van stress, psychische klachten, burn-out en geestelijke oververmoeidheid. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar (2018). Niet voor niets heeft de overheid sinds enkele jaren de week van de werkstress in het leven geroepen, waarmee het ministerie van SZW aandacht wil vragen voor dit steeds groter wordende probleem in Nederland.

 

Het is bizar te beseffen dat wij in ons land sinds de tweede wereldoorlog nog niet eerder zo welvarend zijn met elkaar, maar dat ons geestelijke welbevinden zich op een dieptepunt bevindt. Hoe is dit zo gekomen en belangrijker wat kunnen we eraan doen?

 

Al 20 jaar kom ik dagelijks in aanraking met mensen die zich niet ok voelen, ze zijn overwerkt, voelen zich neerslachtig, niet gewaardeerd, zitten in de verkeerde baan of zijn soms uitgevallen als gevolg van een overbelasting op hun draagkracht. Kortom, er is iets aan de hand en dus kloppen mensen op deur van mijn praktijk. Let wel, ik werk als coach met gezonde mensen, alleen het mentale welbevinden is op dat moment verre van optimaal.

 

 

Overmatig denken de boosdoener

Door inmiddels tientallen jaren praktische ervaring op te doen met een groeiende groep mensen die niet goed in hun vel zit, heb ik beter zicht gekregen op wat er aan de hand is en wat iemand kan doen om zich beter te voelen en zich blijvend beter te voelen. Ik wil de kern graag delen met een groter publiek omdat we zo het tij wellicht kunnen keren.

 

Een belangrijke conclusie die ik enkele jaren geleden ben gaan trekken ten aanzien van de (gezonde) mens die zich mentaal niet goed voelt, is dat het denken de overhand heeft genomen, waardoor het steeds lastiger wordt om er grip op te krijgen. En in sommige gevallen is het denken nauwelijks meer een halt toe te roepen.

De tegenhanger van ons denken, is het voelen. En wil je je als mens mentaal gezond en prettig voelen, dan is het noodzakelijk dat je denken en je voelen in balans zijn. Simpel gezegd kun je stellen dat wanneer je ‘het denken’ meer terugschroeft en ‘het voelen’ meer ‘aan’ weet te zetten, dat je mentale conditie langzaamaan verbetert.

 

 

Resultaten door te oefenen

Dit is de reden dat ik in 2014 het platform Uit je hoofd, in je lijf heb opgericht, waar inmiddels zo’n 30 coaches aan verbonden zijn. Samen helpen we iedere dag tientallen mensen om de balans tussen het denken en het voelen weer te herstellen. Dat kunnen we niet alleen bereiken door het simpelweg voeren van gesprekken. Er is meer nodig om dit te bereiken en resultaten komen niet uit de lucht vallen. Ook hier zijn -evenals in iedere andere situatie- de resultaten slechts de opbrengst van hard werken. Doet men mee aan een van de online programma’s, dan is men zich hiervan goed bewust, want alleen door het dagelijks oefenen en trainen van de geest, worden resultaten behaald.

 

Omdat we het zo druk hebben vandaag de dag en er altijd andere zaken zijn die aandacht vragen in ons drukke bestaan, zullen we mensen moeten verleiden om te oefenen. Het moet niet alleen makkelijk zijn om aan jezelf te werken, maar ook de omgeving moet er aantrekkelijk uit zien.

 

 

3 elementen samen zorgen voor verandering

Omdat ik heb gemerkt dat het voeren van enkel gesprekken onvoldoende bijdraagt aan het permanent oplossen van het probleem, - het indammen van een overactieve geest- bestaan onze trajecten altijd uit 3 elementen samen, die wel resultaat boeken.  Elk van deze componenten heeft een andere bijdrage aan het geheel en samen zorgen ze ervoor dat de balans tussen denken en voelen zo snel als mogelijk wordt hersteld.

 

I Individuele aandacht van de coach stimuleert

Een coachtraject wordt meestal positief beoordeeld door een cliënt. En aan de basis van een goede beoordeling, ligt vaak de oprechte aandacht van de coach ten grondslag. Dat is ook logisch: het is fijn als iemand alle tijd vrijmaakt om naar jouw verhaal te luisteren. Als de coach dan ook nog eens de juiste technieken in huis heeft om je te laten inzien wat eraan schort, zal iemand zich echt beter gaan voelen. De vraag is echter: voor hoe lang? Wat gebeurt er zodra de aandacht weg valt, omdat het traject ten einde is? Zullen de opgedane inzichten dan blijvend zijn? Ik ben van mening dat er meer nodig is dan enkel mijn betrokken en stimulerende aandacht voor de cliënt. Ik zie mijn gesprekken slechts als motiverend en ook inzicht gevend om aan het werk te gaan.

 

II Online leer en oefenomgeving

Een coach nog zo goed kan zijn en kan nog zulke goede technieken in huis hebben, maar échte blijvende verandering treedt pas op als er dagelijks wordt geoefend. Hierdoor maakt iemand van binnenuit stapsgewijs een verandering door. Pas wanneer het ‘denken’, het ‘voelen’ en het ‘doen’ worden betrokken in die verandering, ontstaat de kans op een blijvend resultaat.

Om juist om dit dagelijks oefenen te stimuleren, combineren wij de individuele aandacht van de coach altijd met de online leeromgeving. In deze omgeving kan de cliënt naar hartenlust oefenen en werken aan zijn gedragsverandering. De gesprekken met de coach vormen de katalysator, maar de verandering zelf wordt veroorzaakt door de leeromgeving. In deze leeromgeving staat ook weer het ‘denken-voelen-doen’ centraal. Deze aspecten zijn vertaald in stukken theorie, lichamelijke oefeningen en opdrachten.

 

III Online sportschool voor de mind

Eigenlijk is het vreemd dat er in onze maatschappij jarenlang alleen maar aandacht was voor onze fysieke gezondheid, mogelijk heeft onze mentale gezondheid daardoor drastisch kunnen verslechteren. Om je mentale weerbaarheid te versterken en sterk te houden, maken we gebruik van een online sportschool voor de mind. Je kunt niet verwachten dat je hoofd weerbaar is, met kalmte reageert en een goede conditie heeft, als je niet naar de sportschool gaat en dagelijks traint. Om blijvende resultaten te kunnen boeken voegen we deze derde online component toe aan onze trajecten. Cliënten ontvangen van ons als onderdeel van hun traject een jaarabonnement op het platform Meditatie.live. Wanneer cliënten met behulp van de oefeningen van dit platform, zeer regelmatig hun hoofd gaan trainen, zal dit het traject en de beoogde verandering een enorme boost geven.

 

 

Een goede mentale conditie vraagt om blijvende beoefening

En natuurlijk is het bereiken van een balans tussen denken en voelen nooit 'klaar' of 'af'. Als deze gewilde balans er eenmaal is, zal je als deelnemer erop moeten letten dat deze balans nauwlettend bewaakt wordt. Er liggen immers altijd verstoringen van buitenaf op de loer. 

Uiteraard willen wij dat onze cliënten langdurig kunnen genieten van hun nieuwe gevoel van welbevinden, dat is ook de reden dat we elke deelnemer een plan van aanpak laten maken in de laatste module. Dit plan van aanpak wordt door de coach in een mooie handleiding geprint en dient als leidraad voor de toekomst.

 

Voorts is het bewaken van de balans iets wat dagelijks aandacht behoeft. Aandacht voor geest en lichaam op dagelijkse basis blijft voor iedereen nodig om het mentale welbevinden op peil te houden. De vergelijking met de lichamelijke conditie gaat ook hier wederom op: als je wilt dat je mentale conditie op hoog niveau blijft, dan zal je moeten blijven trainen. Doe je dat niet, dan gaat je conditie langzaam maar zeker weer achteruit.

 


Meer artikelen