Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Wat is het verschil tussen ontspannen en mediteren?

Geplaatst door Frances van Dinther op 12 januari 2021.Meditatie ontspanningsoefeningen

Stel je ziet iemand doodstil rechtop zitten op de grond of op een stoel, ogen gesloten en handen in de schoot of op de benen. Kun je dan zien of die persoon een ontspanningsoefening doet, een mindfulness oefening of misschien aan het mediteren is? Waarschijnlijk niet. Deze drie activiteiten lijken behoorlijk op elkaar. Wat zijn nu precies de verschillen tussen deze drie en wat bied en wij aan in samenwerking met het platform Meditatie.live?

 

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zijn van de drie het meest eenvoudig te omschrijven en te begrijpen. Het doel, de reden waarom je ze doet, is heel duidelijk: om te ontspannen. Het resultaat is ook heel direct voelbaar. Als je je ná een oefening meer ontspannen voelt dan ervoor, dan is de oefening goed gelukt en heb je voor dat moment je doel bereikt. Je richt je op direct resultaat, tijdens de oefening al. De volgende keer dat je weer onrustig voelt of stress ervaart doe je opnieuw een ontspanningsoefening.

Het is ook prima om bij een ontspanningsoefening lekker weg te dromen, een beetje te soezen, of zelfs in slaap te vallen. Dit zijn toch immers allemaal tekenen van ontspanning? Ontspanningsoefeningen kunnen ook gebruikt worden als je niet in slaap kunt komen. Je bent dan ook weer uit op direct resultaat. Je kunt niet slapen, en doet een ontspanningsoefening om te ontspannen en in slaap te vallen.

 

Mindfulness

De oefeningen die je bij mindfulness doet, kunnen veel weg hebben van ontspanningsoefeningen. Toch zijn er kleine maar belangrijke verschillen, en die hebben weer te maken met de doelstelling. Het woord ‘mindfulness’ kun je vertalen met aandacht. Mindfulnesstraining wordt dan ook wel eens aandachttraining genoemd. Het doel van mindfulness oefeningen is om je te ‘trainen in aandachtig zijn’. Heel precies waarnemen en ervaren. Je richt je dan voornamelijk op wat zich in jezelf afspeelt: je gedachten, je gevoelens, lichamelijke sensaties. Je oefent met aandacht waar te nemen wat er is, hier en nu, zonder daarover te oordelen.

Mindfulness leert je aandachtig en zonder oordelen te kijken naar alles dat er wat er is, zowel de ‘positieve’ als de ‘negatieve’ dingen. Het leert je te onderkennen wat er is. Het blijkt dat als je je regelmatig traint in mindfulness, dat dit een klein beetje afstand kan scheppen tussen jou en alle fenomenen die je waarneemt (zoals gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties). Daarmee hebben die dingen -met name zaken die je gewoonlijk als negatief bestempelt- iets minder grip op je, iets minder invloed.

 

Meditatie

Meditatie is van de drie het moeilijkst te begrijpen en onder woorden te brengen. Je zou mediteren kunnen omschrijven als zitten (of liggen, of lopen) zonder doel. Alleen maar ‘aanwezig zijn’, in het hier en nu. De problemen rondom het praten over meditatie komen voort uit het feit dat het juist gaat om iets dat buiten de taal en het verstand ligt. Het gaat om ervaren. En zodra je vervolgens probeert die ervaring met je verstand te begrijpen en onder woorden te brengen, sla je de plank eigenlijk direct al mis.

 

Een verschil met ontspanningsoefeningen is dat je bij meditatie probeert wakker en aanwezig te blijven, terwijl je bij ontspanningsoefeningen best lekker een beetje weg mag doezelen. Meditatie zul je daarom niet zo snel liggend doen, maar eerder in een rechte zithouding. Een verschil met mindfulness is dat je bij meditatie minder bezig bent met het benoemen van wat je ervaart, dus met taal en woorden. Het is meer een kwestie van ervaren wat er te ervaren valt, op dit moment.

Starten met mediteren
Als je een training volgt bij Uit je hoofd, in je lijf, krijg je ook oefeningen van het platform Meditatie.live aangeboden. Sommige coaches regelen ook een abonnement voor je naast je training. Je zult ervaren dat de verschillende trainers van Meditatie.live allemaal hun eigen oefeningen aanbieden. Dat kan soms een ontspanningsoefening zijn of een oefening uit de mindfulness traditie en soms zal de oefening meer weg hebben van een visualisatie en zit je lekker in je verbeelding aan het strand.

Dat maakt meedoen juist zo leuk: iedere dag is er een nieuwe trainer en zul je een andere oefening ervaren. Wat de oefeningen echter met elkaar gemeen hebben, is dat ze voor een beginner goed te volgen zijn. 

Bron: Meditatie.live

Meer artikelen