Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Onze succesformule: 1.vertragen 2.voelen 3.emoties managen

Geplaatst door Frances van Dinther op 2 mei 2017.

"Ik had altijd profijt van rustgevende oefeningen, maar zelfs deze lijken me niet meer te kunnen helpen.”
Tegenover me zit Michel*, een bijna moedeloze jongeman, die van alles heeft geprobeerd om zo goed mogelijk om te gaan met de druk vanuit zijn werk en zijn privé. Het lijkt hem niet meer te helpen, hij zit in een neerwaartse spiraal en komt er zelf niet meer uit. Michel is door de bedrijfsarts van zijn werkgever doorgestuurd naar mijn praktijk om de training Aanpak van Stress te volgen. Een intake moet uitwijzen in hoeverre zijn problematiek en zijn persoon past bij het programma wat wij als coaches van het platform aanbieden.
 

Michel vervolgt: "Wat me nu het meest beangstigd, is het feit dat ik geen controle meer over mezelf lijk te hebben. Ik voel me gejaagd, geïrriteerd en soms ook erg bang, terwijl ik geen idee heb waar het opeens vandaan komt. Het lijkt uit de lucht te vallen.."
Ik geef aan Michel aan dat het verliezen van je gevoel van autonomie, waarbij je lichaam maar lijkt te doen wat hij wil, heel beangstigend is. Je lijkt een soort speelbal van de golven te zijn geworden en je hebt maar te accepteren wat er gaat gebeuren en af te wachten welk gevoel zich nu weer bij je aandient.

Wanneer ik zie dat mensen deze ervaring hebben en dat het lijkt alsof gevoelens hen gewoon overkomen, zonder dat ze er zelf iets over te zeggen hebben, dan weet ik dat het vijf voor twaalf is. Het lichaam (waar onze gevoelens zich huisvesten), loopt niet meer synchroon met de geest. Sterker nog de geest loopt voorop en maakt de dienst uit en wanneer het lichaam uiteindelijk ‘geen zin’ meer heeft en vermoeid raakt, pijnklachten geeft of zelfs uitschakelt, dan is er alom verbazing: huh, hoe kan dit nu?

 

Het allereerste wat moet gebeuren om het hoofd als het ware weer fatsoenlijk ‘op’ het lichaam te krijgen, is vertragen! Het programma Aanpak van Stress begint ook met vertragen en daar zijn lichamelijke en rustgevende oefeningen, zoals Michel die heeft geprobeerd, heel geschikt voor. Niet voor niets staan yoga, mindfulness en hartcoherentie steeds meer in de belangstelling en terecht!
Maar daarnaast neemt het programma je direct mee in een volgende fase, namelijk je gevoelens beter (leren) voelen. Zonder een sterke relatie op te bouwen met je gevoel, kun je oefenen wat je wilt maar blijft je probleem onderhuids bestaan. En in de laatste fase leren wij al onze klanten om hun de gevoelde emoties te gaan managen. Met behulp van een speciaal stappenplan kon ook Michel de afgelopen maanden stap voor stap werken aan een balans tussen zijn hoofd en zijn lijf.
 

Behalve Michel hebben wij vanaf 2012 honderden mensen mogen begeleiden. En effecten bij klanten in 2016 laat zien dat het lichamelijke welbevinden door het programma gescoord wordt van 5 bij aanvang van het programma naar een 7 na afloop; op het geestelijk welbevinden scoort men van 5 bij aanvang naar een 8 aan het einde van het programma en het energetisch welbevinden gaat van een 4 naar een 8 na afloop!


Dit zijn cijfers waar we trots op zijn en graag met iedereen delen. Maar het resultaat is vooral te danken aan de enorme inzet van onze klant, want als je hieraan begint weet je wat er van je verwacht wordt: oefenen, oefenen, oefenen!

* naam gefingeerd.


Meer artikelen