Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Jouw levensverhaal als bron van geluk

Geplaatst door Frances van Dinther op 24 januari 2017.

De wereld is een schouwtoneel,

Ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel

 

Beroemde woorden die al in de 16e eeuw gebruikt werden door niemand minder dan William Shakespeare. En vandaag de dag heeft deze uitspraak nog steeds niets aan waarheid ingeboet. Zeker wanneer je ervan uitgaat dat juist dit inzicht je geluk gaat opleveren.

 

Natuurlijk heb je als mens geen zeggenschap over datgene wat ons overkomt, maar de wijze waarop je met tegenslagen, life events, kansen of bedreigingen omgaat, kun je voor een groot deel zelf beïnvloeden.

Juist de onverwachte, onzekere omstandigheden dagen ons als mens uit om opnieuw stelling te nemen en ons leven vanuit een ander perspectief te gaan bezien. Niet zelden is de aanleiding van mensen om aan zichzelf te (moeten) werken onplezierig, maar ik zie in mijn trajecten en trainingen dat deze negatieve beginsituatie anders bekeken wordt wanneer de client eenmaal in een andere modus zit. Hij bemerkt dat al gauw hij wel degelijk iets kan doen aan zijn eigen beleving. Het woord ‘regie’ valt dus heel vaak wanneer ik cliënten vraag: wat is er nu anders dan in het begin?

 

En deze zienswijze laat zich naadloos vergelijken met de favoriete woorden van Shakespeare waar dit artikel mee begon. Wanneer je als mens het gevoel hebt dat je je eigen leven vorm kunt geven, dat je je eigen rol kunt spelen en daarin de regie kunt pakken, dan draagt dat direct bij aan een grote dosis levensgeluk.

Jij bent de hoofdrolspeler in je eigen levensverhaal en als je in staat bent om de regie op te pakken en je eigen verhaal te herschrijven, ervaar je je leven compleet anders dan wanneer je overgeleverd bent aan het lot en daar niets aan kunt veranderen. Het schrijven en vertellen van je eigen levensverhaal is een continu proces, maar het vraagt om extra aanscherping wanneer je omstandigheden minder florissant zijn. Juist dan is het goed om je eigen rol onder de loep te nemen, regie te voeren en desnoods te herschrijven: wat wil je anders gaan doen, hoe moet het verhaal verder gaan, welk plot kun je voor jezelf bedenken?

 

Ook herinneringen zijn verhalen die verteld worden, gekleurde verhalen weliswaar die voor ieder van ons veel subjectiviteit in zich dragen. Maar we koesteren de mooie verhalen uit het verleden en we dragen ze met ons mee in ons hart. Dus wil je jouw verhaal van de toekomst later ook met warmte meedragen in je hart, begin dan met (her)schrijven hoe jij wilt dat het eruit gaat zien. Durf je levensverhaal bij onheil of onzekerheid dus regelmatig te herzien, zie voor je hoe het verhaal zich gaat ontvouwen en pak de rol die je voor jezelf hebt bedacht. Het zal je meer levensgeluk brengen dan welk materieel bezit dan ook!

 


Meer artikelen