Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Heeft Online leren de toekomst?

Geplaatst door Frances van Dinther op 2 juni 2016.Online Leren

Dat we ons als mens willen blijven ontwikkelen, is een feit. Wij Nederlanders hebben persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Alleen de wijze waarop we dit doen, is de afgelopen jaren gewijzigd: we willen onszelf blijven ontwikkelen, maar.. liever niet langer klassikaal.

 

Dat wij als natie internationaal voorop lopen in het gebruik van internet is al langer bekend, maar kennelijk heeft dit ook zijn invloed op hoe we nieuwe kennis en vaardigheden willen opdoen. In 2014 deed het marktonderzoeksbureau Markteffect onderzoek naar het leergedrag van Nederlanders. Op het moment dat het onderzoek werd uitgevoerd, bleek al meer dan eenderde van de ondervraagden online te leren. En volgens de helft van de respondenten heeft het online leren de toekomst.

 

Wat is online leren?

Maar wat is online leren dan? En waarin onderscheidt het zich van een reguliere training of cursus? E-learning of online leren is “het vormgeven van formele of informele leersituaties met behulp van informatie- en communicatietechnologie” (Rubens, 2003). Deze definitie gaat uit van een webbased toepassing, dus leren met behulp van internet, dat kan in meer of mindere mate.

 

Voordelen Online leren
Natuurlijk kent het leren met behulp van internet vele voordelen, om er maar een paar te noemen:

  • Je kunt leren waar je wilt en hoeft de deur niet uit
  • Je kunt leren wanneer je maar wilt en je eigen tijdstip bepalen
  • Je kunt je eigen tempo bepalen en herhalen zo vaak als je nodig hebt
  • Je kunt online communiceren met je begeleider of een contactpersoon, maar ook met andere cursisten via een forum of chatgroep
  • Indien gebruik wordt gemaakt van verschillende audio, video en tekstbestanden, is het leeraanbod aantrekkelijk en afwisselend
  • En online trainen is tenslotte een zeer aantrekkelijk alternatief voor de portemonnee!


Effectiviteit Online training
Maar als het nieuwe leren, kennelijk gezocht moet worden in de online variant en je besluit zelf ook te kiezen voor een online training, dan zul je jezelf vast de vraag stellen: is online leren net zo effectief als het reguliere contactonderwijs?
Ook hier zijn de afgelopen periode talloze onderzoeken naar gedaan. Zo heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat e-learning effectiever of net zo effectief is als traditioneel onderwijs bij het trainen van gezondheidszorg professionals.

 

Uit een gemeenschappelijke conclusie van bijna 300 studies naar de effectiviteit van online leren, kan gesteld worden dat: met online instructie worden even goede leerresultaten bereikt als met traditionele instructievormen. Dit geldt in verschillende domeinen, voor opleidingen en voor leren op de werkplek, bij verschillende typen leerresultaten en bij cursisten met verschillende achtergronden.

 

Meer weten?
Wil je meer lezen over de effectiviteit van Online leren?

Lees dan het artikel van Mary Dankbaar, programmamanager e-learning aan de Erasmus universiteit en voorzitter van de werkgroep e-learning van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO). Klik op de link om er te komen.

 

 

Bron: Artikel Effectiviteit online leren

Meer artikelen