Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

The serious business of happiness

Geplaatst door Frances van Dinther op 31 december 2015.gelukaandacht

  

Enkele jaren geleden kreeg ik een dvd in handen, met de titel: ‘The serious business of happiness’. De titel leek mij in eerste instantie een vreemde woordkeus: is geluk een serieuze zaak dan?

 

Deze combinatie van woorden krijgt in het ons huidige tijdperk weer een andere lading. We hebben mondiaal en lokaal steeds vaker te maken te maken met geweldsuitbarstingen als gevolg van verschillen tussen arm en rijk, verschillen in opvattingen en verschillen in geloofsovertuigingen.

Terwijl door voortdurende immigratie de samenstelling van ons land en de landen om ons heen, steeds weer verandert en zal blijven veranderen. We ervaren stress door alles wat er van buiten op ons af komt en velen kiezen voor geweld als uiting van stress.

 

Soms besef ik mezelf onvoldoende dat ik als individu ook een stukje vrede aan de wereld kan geven. De wereld zoals hij nu is, is immers niet meer dan een optelsom van wie wij allemaal met elkaar zijn. Wij máken de wereld, wij dragen ieder voor zich bij aan vrede en aan conflict.

 

Ik kan echter alleen iets beteken voor de wereld om mij heen als ik vrede in mezelf ervaar. Dus als ik mijn eigen vrede weet te ontwikkelen, dan kan ik dit doorgeven aan jou en jij geeft het op jouw beurt weer door aan een ander.

 

Maar is het echt mogelijk om vrede en geluk in mijzelf ontwikkelen, kan ik werkelijk een zaadje van vrede planten en dit laten groeien?

 

Vele wijze mensen hebben zich hier de afgelopen eeuw over uitgelaten. Zo ook in de dvd “The serious business of happiness”. Waar het in grote lijnen om gaat is dat we onze focus moeten veranderen om geluk in onszelf te vinden. Kijk niet naar buiten, kijk niet naar materie, status, geld en doelen die je wilt bereiken of wat juist niet lukt om te bereiken, maar kijk naar binnen. Wat gaat er om in jou? Praat met jezelf, zorg voor een regelmatige interactie met jezelf.

 

Kijk dus niet waar je moet komen, maar kijk naar waar je staat, wat je aan het doen bent en doe dit met 100 procent aandacht. Dat levert steeds een stukje vrede op, niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Het mooiste cadeau wat je jezelf en een ander immers kunt geven, is oprechte AANDACHT.


Meer artikelen