Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Vergroot je zelfvertrouwen

Geplaatst door Frances van Dinther op 31 maart 2015.

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zélf prima de taken en hindernissen aan kunt in het leven.

 

Maar dat dekt de lading niet helemaal. Wij vinden het belangrijk om te noemen dat zelfvertrouwen niet uitsluitend op ‘het kunnen’ gericht is. Want als je goed naar bovenstaande omschrijving kijkt, dan zou dat betekenen dat wanneer iets niet lukt bij jou, dat daarmee ook je zelfvertrouwen ondermijnt wordt. In het bijgevoegde stuk over zelfvertrouwen, wat we met dit artikel onder de aandacht willen brengen, staat gelukkig ook een iets bredere uitleg van zelfvertrouwen, namelijk: zelfvertrouwen is een balans tussen vaardigheid en waardigheid.

Deze omschrijving geeft dus aan dat zelfvertrouwen uit twee onderdelen bestaat, namelijk ‘het kunnen’ en met iets wat misschien wel dieper in jou zit en wat met de term ‘waardigheid’ wordt aangeduid.

 

In de training ‘Uit je hoofd, in je lijf’ staat dit tweede begrip min of meer centraal. Het gaat er in de zes modules namelijk om dat je eigenwaarde, ofwel je eigen ‘waarden’ steviger worden aan gezet. Wij gaan er in de training van uit dat deze eigen ‘waarden’ direct gekoppeld zijn aan het kennen van je gedachten en het voelen van je eigen gevoelens. Wanneer het onze cliënten na verloop van tijd lukt om beter met hun eigen gedachten en gevoelens om te gaan en deze steeds meer op waarde te schatten, dan kom je direct aan het zelfvertrouwen.

 

We durven inmiddels echt vanuit onze ervaring te stellen dat het oppoetsen van je zelfvertrouwen vooral een kwestie is van je bewustzijn vergroten: weten wie je bent, weten wat je denkt en waarom en misschien wel het belangrijkste: voelen wat je voelt en dit gevoel kunnen vertalen naar passende acties.

 

Wil je meer tips om je zelfvertrouwen te vergroten? Klik dan op de bron.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Meer artikelen