Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Kun je je emoties beheersen of beheersen ze jou?

Geplaatst door Frances van Dinther op 28 januari 2015.Emotiemanagement

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: beide zijn eigenlijk niet van toepassing!

Je emoties kun je niet beheersen, alhoewel het er soms wel op lijkt wanneer je gevoelens onderdrukt of negeert. Maar daarmee zijn ze nog niet weg! Ze zwerven nog steeds in je lichaam en doen daarmee een beroep op je energie en je welbevinden. Andersom: beheersen emoties jou dan? Dat is feitelijk ook niet het geval, want daarmee zou je een speelbal op de golven van je emoties worden en dat lijkt me evenmin plezierig.

 

De vraag blijft vervolgens: hoe kun je dan het beste met je emoties om gaan, zodat ze vóór je gaan werken en zodat je algehele welbevinden omhoog gaat?

Even een korte inleiding op het thema ‘Emoties en welbevinden’, alvorens ik mijn ervaring met je wil delen..

 

Een belangrijk uitgangspunt als het gaat om ons welbevinden, is dat al onze emoties deel uitmaken van ons emotionele ervaringsspectrum! Dus niet alleen de positieve emoties horen bij jou, maar ook de negatieve emoties vormen een belangrijk onderdeel van jouw welbevinden!

 

Emoties voelen soms beangstigend en bedreigend aan, vooral omdat ze zo krachtig kunnen zijn en ons verstand kunnen overheersen. Het lijkt er dan inderdaad op dat je een soort speelbal bent van de golven en zelf niets meer hebt in te brengen. Maar bedenk wel: juist deze kracht maakt emoties tot een schitterend fenomeen! Emoties zijn net als golven van de zee: ze zwellen aan tot zij hun hoogste punt bereiken, waarna ze langzaam weer wegebben. Emoties kennen van nature altijd een begin en ook weer een einde..

 

Juist wanneer we onze emoties niet willen voelen, wanneer we ze negeren, ze wegduwen of op een andere wijze ons verzetten, dan krijgen ze ook niet de kans om het natuurlijke golfpatroon in gang te zetten. Ze blijven in ons lichaam zitten en gaan daar schade aanrichten. Emoties hebben daarmee een grote invloed op onze gezondheid. Ze brengen tastbare, moleculaire effecten in ons lichaam teweeg en zijn daarmee in staat de natuurlijke balans van de lichaamsfuncties te verstoren of juist te herstellen.

 

Om terug te komen op mijn eerdere vraag: hoe kun je het beste met je emoties omgaan, zodat ze vóór je gaan werken en zodat je algehele welbevinden omhoog gaat?

 

Het antwoord ligt in het woord ‘Emotiemanagement’.       
Emotiemanagement beschrijft het vermogen om emoties van jezelf (en van anderen) op een doeltreffende wijze te kunnen hanteren. Je gaat emoties als het ware ‘beheren’ (niet verwarren met beheersen!). Het beheren van emoties betekent dat je er zélf verantwoordelijk voor bent en dat je er op een actieve manier mee om kunt gaan. Emotiemanagement is daarmee een essentieel component van emotionele intelligentie.

 

Maar hoe doe ik dat dan, emotiemanagement toepassen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet eerst in kaart worden gebracht hoe emotiemanagement werkt. Emotiemanagement is mogelijk omdat mensen niet alleen kunnen voelen, maar omdat we ook kunnen denken en doen. Die drie onderdelen staan met elkaar in verbinding, zelfs in ‘communicatieve’ zin: zij beïnvloeden elkaar. Sterker: zij kunnen elkaar sturen, intensiveren en toonzetten. Het voelen wordt beïnvloed door het denken; zelfs door het benoemen van een gevoel, kan het gevoel veranderen. Het voelen wordt ook beïnvloed door het doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk je kwader te gaan voelen door agressieve gedragingen. Zo ook kan een depressieve stemming, zowel door te redeneren, maar ook door een hangende houding of een slepende tred, worden verstrekt. Dus denken-voelen-doen zijn onderdelen die elkaar beïnvloeden.

 

En van deze drie componenten kun je ook gebruik maken wanneer je je emoties wil gaan beheren. In de training “Uit je hoofd, in je lijf” hebben we hier een duidelijk stappenplan voor ontwikkeld. Het simpel doorlopen van deze stappen, maakt dat je aan emotiemanagement doet!

Kort gezegd komt het hierop neer. Door emoties bewust te ervaren op het moment dat deze zich voordoen en te erkennen dat ze er (mogen) zijn, gun je jezelf de kans om adequaat te reageren. Wanneer je de emoties vervolgens voor jezelf weet te benoemen, maak je gebruik van je denken en geef je je hoofd ook een rol in dit proces.

Om te voelen, kun je je lichaam als spanningsindicator gebruiken, want emoties melden zich via het lichaam. Maar ook je ademhaling is een belangrijke ‘verklikker’ van emoties die zich voordoen. Als je jezelf aanleert om je ademhaling regelmatig onder de loep te nemen gedurende de dag, merk je sneller verschillen op.

 

Iedereen kan emotiemanagement leren. In de training gaan we hier uitgebreid op in. Wil je alvast een voorproefje ervaren? Ga dan naar de webshop en bestel de gratis minitraining!

 


Meer artikelen