Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Wat doet positiviteit in je lichaam?

Geplaatst door Frances van Dinther op 12 december 2014.PositiviteitOefening

Opbeurende emoties zoals waardering, tevredenheid en mededogen, sturen hele andere signalen ons zenuwstelsel in dan gevoelens van spanning en zorg. De positieve emoties zorgen dat ons hart en onze hersenen synchroon lopen, ofwel in harmonie zijn. Het wordt gemakkelijker om helder te denken en verstandige beslissingen te nemen. Maar overkomen positieve emoties ons gewoon of kunnen we er voor kiezen?

 

Wanneer je in balans bent, ben je in staat je gevoelens te beheersen, bij de tijd te zijn, helder te denken en intuïtief te reageren. Vanuit een gevoel van evenwicht heb je gemakkelijker toegang tot al je vaardigheden: je emotionele kracht, je kennis, je intuïtie, helder denken, coördinatie en concentratie.

 

Soms kunnen ingesleten beelden of patronen zo verstikkend werken dat ze je positieve gevoelens die je dapper probeert op te wekken, al gauw weer teniet doen. Maar het opmerken en voelen van negatieve emoties en het doorbreken van je gepieker, is het beste recept om chronische negativiteit te lijf te gaan.

 

Nu je het belang van positieve gevoelens weet en de impact die ze hebben op onze vermogens en veerkracht, kun je ze ook bewust gaan opzoeken. We hebben allemaal het vermogen om de knop voor positiviteit om te zetten.

De komende weken kun je gaan proberen om elke dag een moment van dankbaarheid en waardering te beleven. Experimenteer ermee en sta een moment stil en besef: wat is er goed aan mijn huidige omstandigheden? Wat maakt me blij of vervuld me met dankbaarheid zoals ik hier nu zit of aanwezig ben? 


Meer artikelen