Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Als je meer onstpannen bent, kan er inzicht ontstaan

Geplaatst door Frances van Dinther op 11 november 2014.Ontspanning

Een groot gedeelte van de dag ben je bezig met dingen doen. Je lichaam is altijd in beweging en je bent voortdurend aan het plannen, organiseren, oplossen en regelen. Als de ene klus is geklaard, ben je in gedachten alweer bezig met de volgende. En heel lang gaat dit eigenlijk best goed en voel je voldoening aan het einde van de dag. Maar er komt een moment waarop je merkt dat het niet zo soepel meer gaat, dat je het lastig vindt om je te focussen, dat je moe wordt, dat je kribbig bent etc.
Onvrede, vermoeidheid of lichamelijk ongemak, zullen je dwingen om gas terug te nemen, hoe lastig je dit ook vindt, je kunt niet anders.

 

Wil je werkelijk uit deze cirkel stappen dan is er meer nodig dan alleen gas terugnemen. Ontspanning op dagelijkse basis is hard nodig om ruimte te maken voor jezelf. En ruimte voor jezelf krijg je door ‘even niets’ te doen en je bewust te worden hoe jij je voelt en wat je nodig hebt.

Gedurende de dag heb je voldoende gelegenheid om jezelf weer even in balans te brengen en de kalmte te ervaren. Maar zie je die momenten ook en benut je deze? Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt, is bewustwording! En juist dát blijft lastig, want als het gedurende de dag heel druk is, vliegt deze voorbij en ervaar je spanning of stijfheid in je lichaam, voordat je het goed en wel beseft.

 

Het kan helpen om er een gewoonte van te maken om tenminste een keer ’s ochtends en een keer ’s middags jezelf uit je hoofd te halen en jezelf figuurlijk even te ‘thermometeren’: hoe hangt de vlag er op dit moment bij? Wat tref je aan? Kun je misschien even kort een ademhalingsoefening doen om jezelf te resetten?


Meer artikelen