Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Wil jij je stress aanpakken? Een oefening!

Geplaatst door Frances van Dinther op 6 oktober 2014.Oefeningen

 

In de westerse wereld waarin we gewend zijn dat alles snel en gaat en we bovendien snel resultaat willen hebben, zijn we geneigd te kiezen voor de snelle oplossing. We hebben ergens last van, kopen een goed boek, krijgen inzichten en passen de trucs toe, waardoor je opeens makkelijker lijkt te communiceren met de ander! Maar mijn vraag aan jou is: hoe authentiek ben je dan bezig? En blijft deze truc hangen, ook in tijden van stress, verlies of onzekerheid?  

 

Ik pleit voor verandering vanuit jou zelf, waarbij je eerst begint bij het opmerken van je huidige frustraties en knelpunten. Neem de tijd om erachter te komen hoe jij in elkaar zit en hoe jij gegroeid bent. Vanuit deze zelfkennis, kun je zaken anders gaan zien, anders gaan voelen en daarmee anders gaan aanpakken, van binnenuit. En ja, dat kost tijd…

 

Ik geef je alvast een oefening die ik en de andere coaches van Uit je hoofd, in je lijf ook in mijn training toepas. Binnenkort kun je de gratis mini-training downloaden, waarbij ik ook tips en oefeningen met je wil delen.

 

Observatie-oefening

Wees je bewust van je lichaam, van een emotie of stressreactie gedurende een dag. Dit is het moment om alles waar je mee bezig bent even te laten voor wat het is, met andere woorden: sta stil en kijk wat er gebeurt met jou! Wanneer het je lukt om lichamelijk of geestelijk ongemak op te merken, maak je een begin met het doorbreken van de vicieuze cirkel van ‘actie en reactie’ waar jij en je lichaam geen vat op lijken te hebben.

 

Dus ervaar je spanning, pijn in de nek, kramp in je kaken of een pijnlijk gevoel in de maagstreek, laat dan alles even los en ga op onderzoek uit. Je lichaam heeft je namelijk meer te vertellen dan jij denkt, alleen: luister je wel?

Het is de kunst om een lichamelijke reactie te koppelen aan je gevoel. Welke emotie maakt zich van jou meester en hoe komt dit of wat staat er te gebeuren? Neem de tijd om hier iedere dag iets over op te schrijven, dan ontstaat er langzamerhand meer inzicht in je denkpatronen en de gevoelens die daarbij horen.

 

Meer oefeningen en opdrachten vind je in de gratis mini-training die online te verkrijgen is! Houd de site in de gaten want deze maand kun je de training downloaden!

 


Meer artikelen