Home Inloggen De coach-opleiding 2024 is gestart! Meedoen? Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Lichaam en geest

Geplaatst door Frances van Dinther op 11 september 2014.Lichaam en geest

Lichaam en geest, hoe sterk zijn deze verbonden?

De krachtige wisselwerking tussen lichaam en geest beïnvloedt de gezondheid van de mens. Dat is inmiddels ook in tal van studies tot de medische wereld doorgedrongen.

De wisselwerking tussen lichaam en geest werkt twee kanten op. Psychische factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan of de verergering van tal van lichamelijke aandoeningen, maar omgekeerd kunnen lichamelijke aandoeningen ook iemands denkwijze of stemming beïnvloeden. Mensen met levensbedreigende, telkens terugkerende of chronische lichamelijke aandoeningen worden vaak depressief. Deze depressie kan de effecten van de lichamelijke aandoening verergeren en het gevoel van ongelukkig zijn versterken.

Mogelijk bestaat er een relatie tussen lichaam, geest en overlijdensrisico. Dat wil zeggen dat mensen die pessimistisch zijn en negatieve gebeurtenissen als blijvend en onontkoombaar interpreteren, zich waarschijnlijk minder redzaam en depressiever voelen dan mensen die meer optimistisch van aard zijn. Gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid worden met ziekte in verband gebracht. Pessimistische mensen hebben vaker gezondheidsproblemen en zijn gevoeliger voor depressies. Onderzoek heeft aangetoond dat een pessimistische kijk op het leven het overlijdensrisico met 19% verhoogt ten opzichte van de sterftekans bij optimistisch ingestelde mensen.


Meer artikelen