Home Inloggen Dit najaar start weer een nieuwe coach-opleiding! Uit Je Hoofd, In Je Lijf Hervind evenwicht tussen hoofd, lichaam en emoties

Artikelen over mindfulness meditatie

Bieden wij een mindfulness training aan?Geplaatst door Frances van Dinther op 16 september 2019.

  

Is de training die jullie geven niet een soort mindfulness-cursus? Dat is een van de vragen die wij als coaches met regelmaat krijgen van onze deelnemers en opdrachtgevers. En wij kunnen ons voorstellen dat het voor een buitenstaander best lastig is om het onderscheid te zien tussen alle trainingen en cursussen die er tegenwoordig worden aangeboden op het gebied van mentaal welbevinden, ontspanning en ontwikkeling.

 

Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee onze trainingen zijn geen mindfulness trainingen, alhoewel we wel lichamelijke oefeningen inzetten om ons doel te bereiken. Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Met een mindfulness oefening of meditatie richt je je aandacht op het heden. Het idee hierachter is: daar waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat dus over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. 

 

De meeste mensen zitten veel in hun hoofd. Maar gedachten gaan altijd over het verleden of over de toekomst, nooit over het hier en nu. En deze gedachten zitten vaak vol met spijt, boosheid of angst. In dat opzicht is het niet heel vreemd dat je stress boosheid, angst of verdriet voelt. Bij mindfulness leer je dat je niet in je gedachten gaat zitten en je vastklampt aan een emotie, maar dat je deze gedachten slechts observeert. Je kijkt ernaar zonder erin mee te gaan. Mindfulness gaat ervan uit dat je niet over je eigen denkproces oordeelt. Het zijn slechts gedachten… en jij kijkt gewoon toe. Dit proces van observeren maakt je innerlijk rustig. 

 

Ook in onze trainingen gebruiken we de kennis van de helende kracht van mindfulness-meditatiebeoefening. Maar we willen graag een stapje verder gaan in dit proces, want het beoefenen van mindfulness zonder je onderliggende problemen aan te pakken, helpt ook de meest trouwe meditatiebeoefenaar niet verder. Het gevaar kan zijn dat meditatie een soort vlucht uit de werkelijkheid gaat worden, zonder dat je iets op gaat lossen. Meditatie is geen toverstaf dat bij beoefening al je problemen wegruimt, want die uitputtende baan of relatie, verandert echt niet door jouw mindfulness beoefening. Sterker nog, een constante focus op jouw onrustige, depressieve gedachten – die je vervolgens niet in de realiteit gaat aanpakken- kan juist een mentale onbalans versterken.

 

Wat wij als coaches van ons platform dus heel belangrijk vinden, is dat onze deelnemers intensief begeleid worden in het hele proces van vertragen-voelen-onderzoeken-en aanpakken van hun situatie en de gedachten.

 

Met beide trainingen op dit platform richten wij ons op het verkrijgen van begrip en zicht op jouw situatie. Een beter begrip zal namelijk leiden tot een gerichte aanpak van je problemen. Als wij gedachten en emoties niet alleen simpelweg waarnemen, maar ze vooral kunnen begrijpen vanuit ‘oorzaak-gevolg’, betekent dit dat je de context meeneemt. Je gedachten en emoties staan altijd in relatie tot je acties en je manier van handelen in deze wereld. Als je dit overziet en begrijpt, kun je er constructief mee aan de gang. 

 

Om dit ‘begrijpen’ voor elkaar te krijgen zetten wij een divers arsenaal aan oefeningen, opdrachten en theorie in, die gezamenlijk tot doel hebben om de keten van ‘situatie-gedachten-gevoelens en handelen’ echt te zien zoals ze ontstaan. Denken, voelen en doen gaan dus hand in hand op weg naar méér rust méér kracht en méér eigenwaarde. 

 


Meer artikelen